Een selfie-interview van Jac. Toes over 2015

“Groningen was aangekondigd als een no-nonsense festival… En?”

“Ondubbelzinnig en onomwonden: het festival was van degelijke kwaliteit. Geen fratsen, geen overbodige luxe. Lekker dansen in een stevige tent op een goede vloer. Een bar en restaurant onder handbereik. En alles voor een heel vriendelijk prijsje. Gold ook voor de workshops en de milonga’s. Wat in orde moest zijn, was dus in orde. Neemt niet weg dat er in zo’n eerste versie wat weeffoutjes zaten: administratief mag er een tandje worden bijgezet zodat de dames en heren achter aanmeldbalie wat effectiever hun werk kunnen doen. “

”Pikte je nog iets op in de workshops…?”

“Voor mij is de workshop Rolling heel effectief maar ook van de andere lessen is nog heel wat blijven hangen. Komt omdat de nadruk echt op work lag.  Een bak koffie tussendoor en hup aan de slag. En op tijd aanwezig zijn. Ook bij de Argentijnse docenten Pablo en Sofía leek de Groningse nuchterheid toegeslagen. Als Pablo bijvoorbeeld een vraag stelde, wilde hij een duidelijk antwoord – geen diffuus gemompel: ‘Snappen jullie het?’ Pas na een luidkeelse bevestiging van de deelnemers (“Jazeker, we snappen het!”) ging hij door met de les. Lachen dus. Maar het zijn dan ook oude rotten in het vak.  Merkte je wel aan de didactische opzet van de lessen. Geen ellenlange gecompliceerde structuren waar uiteindelijk alleen de beste dansers nog een touw aan vast kunnen knopen. Doelen helder en eenduidig gesteld en net zolang werken totdat de figuur of de houding in je lijf zat. Maar wel op een ontspannen manier. Voor de snellere deelnemers was verfijning het doel, niet de uitbreiding met nog meer passen. En organisator Nicole was niet te beroerd om voor solo inschrijvers een partner te zoeken, dus daarover hoefde je je ook al geen zorgen te maken.”

“Waren de milonga’s beetje gezellig?”

“Daar kwam het hartelijke van Groningers onverwacht naar boven: in andere steden willen ze vreemden op de vloer, zacht uitgedrukt, wel eens met een zekere afstand bekijken, maar hier was het meer van: gaaf dat je helemaal hierheen bent gekomen! De vier locaties op zondag, allemaal op loopafstand, waren een vondst. Steeds een nieuwe danstent maar wel onder dezelfde paraplu. En je zag onderweg ook nog wat van Groningen. Helemaal niet verkeerd.”

“Je gaat terug?”

“Zeker te weten.  Het concept hebben ze niet veranderd. Acht mooie milonga’s voor 40 piek, betaalbare workshops van een stel rasdocenten en een betrokken organisatieteam, dat betaalt zich uit in fijn dansen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.